Geen basismodel en ook niet gratis
15 juli 2020 | Mark Hoogewerf
Ik haat basismodellen. Koop ik niet. Een middenklasse auto? No way. 3 Sterren review? Mwoah, liever beter. Maar dat ligt aan mij, natuurlijk. Ik ben meer een type van Das Beste oder Nichts*. Vaak genoeg wishful thinking, maar als streven werkt het als een tierelier. Ga voor het beste – en stel zo nodig bij. Niet andersom. Droom groot, denk door, plan reëel en doe goed. En besef altijd waarom.
Nou doen we in dit land graag gewoon, gek genoeg. Calvinistische volksaard, koppen en maaivelden, zoiets. Lekker in de actiemodus en er allemaal wat van vinden. Maar toch blijft een ideaal een mooi richtpunt.
Wat zie je in de spiegel?
De Covid-19 situatie heeft tot van alles geleid (daar ga ik het vooral niet over hebben). Hoe dan ook heeft het alles op scherp gezet waardoor mensen én organisaties zijn gaan reflecteren, nadenken over hun doelen, middelen en handelen.
Want in een tijdperk van aandachtsschaarste, kortetermijndenken en overschreeuwend populisme is het maar al te makkelijk om de reden waarom je iets ook alweer doet weg te laten drukken door de realiteit van alledag. Maar als die realiteit plotseling keihard wordt begrensd – fysiek, mentaal, sociaal, economisch – dan komt die spiegel vanzelf.
Waarde-uitwisseling is niet gratis
Toen een gezondheidsprobleem werd omgedoopt tot crisis, gingen diverse ondernemers producten en diensten waarvoor klanten voorheen betaalden – dingen die dus waardevol waren – gratis weggeven. Vreemd.
Is dat slim zakendoen? Duurzaam opereren? Wat is in hemelsnaam de strategische reden achter je reputatie op het spel zetten voor een paar extra relaties en een beetje resultaat? En is dat goed voor de economie? Of creëren we dan juist de economische recessie die we vrezen? Het konijn-en-koplampen-effect, een gevalletje “een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest”.
Wezenlijker nog, hoe sluit dat aan bij De Bedoeling: het gedachtegoed – of beter nog, het gevoelsgoed – waarmee je organisatie ooit is begonnen?
Wat is de bedoeling ook alweer?
Kijk eens naar jouw bedrijf, afdeling of persoon. Is je purpose, WHY, bestaansrecht, Golden Circle, missie, waarom je uit je bed komt, nog helder? Is het nog hetzelfde? Is het veranderd? Weten de mensen om je heen dat? En stel je je klanten in staat om aan te haken op waarvoor jij staat? “People don’t buy what you do, they buy why you do it”, zei Simon Sinek. “Mensen kopen geen boren, ze kopen gaten”, vrij naar Jos Burgers.
De foto hierboven is geen reclame. Ik schoot ‘m ergens op de snelweg. Het is een voorbeeld van essentie en existentie ineen: Earthmover Tyres. Oké, het betreft een productlijn van een bandenfabrikant. Maakt niet uit, want wat is het en waardoor is het relevant? Heerlijke no-brainer.
Dus… Wat is ook alweer De Bedoeling achter je organisatie of team? Waar kom je vandaan? Wat maakt jou jou, ons ons? Welke droom jaag je na? En hoe breng je deze tot leven? “Purpose-moeheid” of niet, zonder richting kom je nergens.
Bouw de kathedraal van je visie op het fundament van je identiteit
Mijn punt: als je écht betekenis wilt maken, ga voor waarde en de uitwisseling van waarde. Geen compromis noch eenzijdigheid. Geen basismodel en ook niet gratis. Hoe?
De toekomst wordt gebouwd op de grondvesten van het verleden. Dus bouw de kathedraal van je visie op het fundament van je identiteit.
Ik help je graag bij het herontdekken van De Bedoeling (bewust met kapitalen geschreven), herijken van je strategie, en het tot leven brengen van je visie. Verhalen spelen hierin een belangrijke rol. Want identiteit is het verhaal van je leven. Strategie is het verhaal tussen nu en straks. De realisatie zit vol avonturen en heroïek. En wie houdt er nou niet van verhalen?
*) Of je nou vindt dat ’s werelds oudste automerk deze slogan waarmaakt of niet, ze hebben een punt daar bij Mercedes-Benz (en wellicht destijds een goede copywriter ingehuurd). Mijn vrouw en ik hebben iets met auto’s; samen hebben we er meer dan 45 gehad. Momenteel verplaats ik me in een Mercedes E55 AMG. Zwart, snel, ruim, luxe, tijdloos mooi (vind ik; er zijn ook mensen die ‘m verslijten voor lijkenbak). Youngtimer, want gunstig voor ondernemers, én duurzaam, want 19 jaar oud and still going strong (die V8 is ook best schoon met 4 katalysators). De E55 is mijn eerste Mercedes ooit. Sinds ik ‘m rijd begrijp ik de filosofie waaruit deze auto is ontsproten: omdat we staan en gaan voor het beste.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!