Hoe je een rebels merk positioneert met storytelling
6 maart 2024 | Mark Hoogewerf
Heb je even 10 minuten? Laat je dan inspireren door dit staaltje storytelling. Ja, het is over de top. Ja, het is een tikkie cheesy. Maar dat weten ze heel goed bij Dodge. Kijk eerst de video, en lees dan het onderstaande. Ik geef je inzichten via een snelle analyse, en een idee over hoe je met storytelling je strategie en je merk kunt versterken.
Snelle verhaalanalyse
De intro maakt het meteen duidelijk: we hebben ballen en we gaan ervoor. CEO Tim Kuniskis is de verteller, de gids door het verhaal, de mentor van de helden, de personificatie van de merkidentiteit. Door het gebruik van “charge” wordt een link gelegd tussen EV’s en de iconische Dodge Charger muscle car.
Binnen 20 seconden word je als kijker getransporteerd naar 1910, naar de stichters van het merk, die ook als personages worden geïntroduceerd. En dan wordt het een Back to the Future-achtig verhaal, waarin Kuniskis teruggaat in de tijd om de Dodge Brothers te beïnvloeden. Een soort van “bootstrap paradox“, vervlochten met de “origin story”.
De spanning wordt opgebouwd door de kennismaking tussen de karakters, en de introductie van het major f*cking problem. De uitdaging dat de Brothers hun ding vooral moeten blijven doen (alsof ze zonder deze interventie het zouden hebben opgegeven). Toonaangevende auto’s gaan bouwen waarmee mensen een statement maken, avonturen beleven, geschiedenis schrijven. Maar de echte bad guy is het systeem, de gevestigde orde. De “anti muscle car establishment”. Dus de broertjes moeten, met dit begrip van hun erfenis, vooral doorgaan met Dodge, zodat ze de geschiedenis van de toekomst schrijven.
Dan worden de nieuwe producten neergezet, als tastbare merksymbolen van en voor de nieuwe generatie. Met de boodschap dat elektrificatie al voor de verbrandingsmotor bestond, alsof Dodge een pionier was en het altijd al in de lijn der verwachtingen heeft gezeten dat er (pas) nu volelektrische Dodges komen, plus transitiemodellen met een maximaal doorontwikkelde verbrandingsmotor.
“These electric Dodges are like time machines. They can take you back while launching you forward at the same time.” De kerngedachte wordt herhaald: een nieuwe toekomst bouwen met behoud van het goede uit het verleden. Ook leuk: “Thank you […] for writing the source code for these cars.”
En, om de positionering urgent en concreet te maken: “It’s go time for the next generation of Dodge Muscle”. De afsluiter onderstreept de rebelse attitude en daadkracht van Dodge nog eens, met de geherintroduceerde “Fratzog” als aanvullende merkdrager.
Einde.
De film zit vol geluidseffecten die het verhaal kracht bijzetten en ook toepaste productfeatures zijn. De visuele stijl is hedendaags en de special effects zijn expres zichtbaar, om verschil tussen fictie, concept en werkelijkheid duidelijk te maken. De vertelling wordt opgeluisterd met krachttermen die verwijzen naar de merk- en producthistorie.
Een mooi voorbeeld van hoe je strategische storytelling gebruikt om je identiteit en visie uit te dragen terwijl je een cruciale productlancering ondersteunt.
Dus hoe zou je zo’n strategisch narratief kunnen opzetten?
Bijvoorbeeld door het invullen van deze bouwstenen:
- Wij geloven… (= waarom)
- Zodat… (= impact)
- Maar… (= situatie)
- Waardoor (= probleem)
- Daarom… (= oplossing)
- Zodat… (= waarde)
- Dus… (= oproep)
Je hebt gezien hoe Dodge dit in het verhaal heeft verweven.
Samen maak je het verhaal
Op deze basis kun je verder bouwen. De ervaring leert dat het ontwikkelen van strategische verhalen voor je organisatie het beste werkt met wat hulp van buitenaf. Want vreemde ogen zien meer, dwingen om keuzes te maken, en helpen om door te pakken (je betaalt er immers voor). Onze klanten varen er wel bij.
Van gedachten wisselen over visie, strategie, storytelling of communicatie? Vind me!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!