Hoe Queen haar legende levend houdt – en wat we ervan kunnen leren
17 mei 2021 | Mark Hoogewerf
Heb je wel eens gehoord van Queen? Tuurlijk, want iedereen kent deze legendarische groep, een van de meest invloedrijke bands in de muziekgeschiedenis. Queen werd opgericht in 1970 en is nog altijd een fenomeen.
Maar zo’n 30 jaar geleden, op 24 november 1991, gebeurde er iets verschrikkelijks. Zanger Freddie Mercury overleed aan AIDS. En alle muziekliefhebbers in de wereld rouwden.
Wat zou er met Queen gebeuren nu hun charismatische frontman was weggevallen? Queen was Queen niet meer. Weliswaar bleven Brian May, Roger Taylor en John Deacon hun eigen muzikale ding doen, 18 jaar lang sukkelde het onthoofde Queen voort.
En toen, in 2009, veranderde alles. Want toevallig stond American Idol-finalist Adam Lambert met de band op het podium. En miljoenen mensen voelden de chemie. In 2012 speelden Queen + Adam Lambert hun eerste concert. Al snel volgden meerdere wereldtournees, alle concerten uitverkocht.
Adam is op zijn manier even getalenteerd als Freddie. Hij imiteert Freddie niet, hij is gewoon Adam, met zijn eigen stijl. En de oudgedienden spelen niet op routine de klassiekers. Nee, de combinatie van persoonlijkheden voegt een nieuwe dimensie toe. En het effect is bovennatuurlijk.
Kijk de documentaire op Netflix, een aanrader. Ik ga je alvast wat verklappen. Namelijk iets dat tevens de moraal van dit verhaal is: maak van je merk een levende legende – en doe dat vooral niet alleen.
Een legende is een wonderlijk verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. Wat mij betreft is een levende legende een wonderlijk verhaal dat blijft voortduren.
Zowel het groeiende merk Adam Lambert als het sterke (voorheen tanende) merk Queen profiteren gigantisch van de krachtenbundeling – en daar zijn ze open over. Beide kunnen zelfstandig hun eigen ding blijven doen, hun muzikale creativiteit uiten, songs uitbrengen. Beide genereren explosieve bekendheid en de bijbehorende inkomsten. En beide maken hun fans gelukkig.
Of je nu in 1970 of in 2021 Queen ontdekte, het maakt niet uit. Of je nu van Adam Lambert of van Queen houdt, het is goed. Zelfs als de muziek je niets doet, dan vat je het concept. Het raakt je, het maakt impact, en daar gaat het om.
Zo’n slimme combinatie van merken is transformationeel. Ieder behoudt zijn/haar eigen merkidentiteit, terwijl het geheel zoveel meer is dan de som der delen. Dat werkt binnen en buiten je organisatie. In je marketing, in je inkoop en natuurlijk in je communicatie. Met je klant, met je businesspartners, in je complete waardeketen. Zo bouw je een levende legende, die generaties en situaties overstijgt.
Bij DeltaVu passen we deze principes ook toe. Onze eigen mensen en strategische partners hebben een gevestigde reputatie, werken samen als één geheel en putten uit een rugzak vol expertise. Daarmee gewapend leven ze zich uit én blinken ze uit in wat ze doen. En onze klanten? Die krijgen het beste van alle werelden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!