I’m excited, of: peptalk jezelf
14 januari 2019 | Mark Hoogewerf
Nee, dit verhaal gaat niet over de bekende Point Sisters song uit 1982. Het gaat over jezelf herprogrammeren. Voor presentaties, verkoopgesprekken, speeches en andere taaie uitdagingen.
Het is tijd. Je loopt naar de presentatieruimte. De zenuwen grijpen je bij de keel en beginnen te knijpen. De spanning stijgt, je moed vervliegt…
In deze post vertelde ik over een van mijn helden, leiderschapsdenker Simon Sinek. Voordat hij iets gaan doen dat hij graag wil maar spannend of grensverleggend is, gaat hij fier rechtop staan, ademt diep en rustig, zegt tegen zichzelf “I’m excited… I’m excited. I’m excited!”. En stapt dan, vol focus en positieve energie, zijn publiek tegemoet.
Het Engels is een krachtige taal, die de meesten van ons voldoende beheersen. “Being excited” betekent “very enthusiastic and eager” of “in an energy state higher than normal”. Het woord heeft geen lekker Nederlands equivalent, behalve “opgewonden”. Dat bekt niet lekker om de een of andere reden… Dus ik houd het maar bij Simons uitdrukking. Of ik vertel mezelf bijvoorbeeld “Dit is leuk! Ik ben er klaar voor! Het wordt geweldig!”
Ik ken iemand die vooraf een dansje doet onder het scanderen van “Ik voel me keigoed, ik voel me keigoed!”. Heeft-ie van Hans Teeuwen.
Kleine kanttekening: trek jezelf oppeppen niet tot in het extreme door; dan wordt het wel erg hyper. En hoogmoed komt voor de val. Gezonde spanning is beter dan zelfoverschatting.
Goede doelen zijn positieve doelen
Tijdens een verkooptraining lang geleden zei de trainer, een ervaren rot, tegen ons: “Neem altijd aan dat de koop gesloten is”. Dit pas ik nog altijd toe. Zo probeer ik iedere presentatie, workshop of lastig gesprek met vertrouwen – en natuurlijk met een plan B – in te gaan.
Zelfde principe als hiervoor: breng jezelf in de mindset dat het gaat lukken. Beschouw limieten vooral als uitdaging, niet als beperking of bedreiging (dat kan altijd nog als het de andere kant opgaat).
Formuleer je doelen nooit in negatieve termen. Want onze hersenen positiveren, ze slaan bijwoorden zoals “niet” over. Dus “Ik wil niet meer gekwetst worden” of “Ik wil dat het publiek me niet uitlacht” zijn garanties voor teleurstelling.
Peptalk jezelf – en geef!
Kortom:
- Stel een helder doel waarin je ook echt gelooft (formuleer altijd positief).
- Bereid jezelf zo goed mogelijk voor (kennis is macht).
- Heb de intentie om te geven (zo ontstaat wederkerigheid).
- Focus rustig, peptalk jezelf – en ga er maximaal voor (elke keer weer).
Wat werkt bij jou? Laat je tips en ervaringen gerust hieronder achter.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!